Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná dehydratací
Šebesta, Pavel ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Ekologický tlak na slévárenství přiměl výrobce k vývoji nových organických a anorganických pojiv. Jednou z možností jsou vodou rozpustná pojiva vytvrditelná dehydratací. Kromě pevnostních vlastností a regenerovatelnosti formovacích směsí se pohlíží na množství emisí vzniklých během odlévání. Při používání těchto nových pojiv není zapotřebí nákladných modifikací strojů pro práci s formovací směsí.
Moderní anorganické slévárenské pojivové systémy
Lorenc, Michal ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Problémem dnešní doby způsobeným různými druhy činností je veliký dopad na životní prostředí. To platí i pro slévárenský průmysl, který má na tomto znečištění poměrně velký podíl. Z toho důvodu se neustále vyvíjejí nová pojiva, která nebudou mít takový dopad na životní prostředí. Cílem této práce je seznámit s těmito druhy pojiv, které jsou šetrnější k naší již tak dost zdevastované planetě.
Srovnání ekologických a technologických vlastností různých způsobů výroby slévárenských forem a jader
Dlouhá, Monika ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Kořeny slévárenské výroby sahají snad až do roku 2000 př. n. l. Od té doby slévárenská výroba prodělala ve svém vývoji čtyři etapy a u každé z nich došlo ke kvalitativnímu skoku. Od 20. století se ve slévárenství využívá chemizace forem a jader, což je příčinou produkce škodlivých látek, které mají negativní dopad na životní prostředí. Velkým zdrojem škodlivin jsou právě pojiva, tvrdidla a katalyzátory, které jsou potřebné pro pojení formovací směsi. Třetí etapa slévárenství se zabývá fyzikálními procesy, které se v dnešní době nepoužívají, i když jsou nejekologičtější. V dnešní době se nejvíce používají metody Cold-box, Warm-box a Hot-box.
Moderní anorganické slévárenské pojivové systémy
Lorenc, Michal ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Problémem dnešní doby způsobeným různými druhy činností je veliký dopad na životní prostředí. To platí i pro slévárenský průmysl, který má na tomto znečištění poměrně velký podíl. Z toho důvodu se neustále vyvíjejí nová pojiva, která nebudou mít takový dopad na životní prostředí. Cílem této práce je seznámit s těmito druhy pojiv, které jsou šetrnější k naší již tak dost zdevastované planetě.
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná dehydratací
Šebesta, Pavel ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Ekologický tlak na slévárenství přiměl výrobce k vývoji nových organických a anorganických pojiv. Jednou z možností jsou vodou rozpustná pojiva vytvrditelná dehydratací. Kromě pevnostních vlastností a regenerovatelnosti formovacích směsí se pohlíží na množství emisí vzniklých během odlévání. Při používání těchto nových pojiv není zapotřebí nákladných modifikací strojů pro práci s formovací směsí.
Srovnání ekologických a technologických vlastností různých způsobů výroby slévárenských forem a jader
Dlouhá, Monika ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Kořeny slévárenské výroby sahají snad až do roku 2000 př. n. l. Od té doby slévárenská výroba prodělala ve svém vývoji čtyři etapy a u každé z nich došlo ke kvalitativnímu skoku. Od 20. století se ve slévárenství využívá chemizace forem a jader, což je příčinou produkce škodlivých látek, které mají negativní dopad na životní prostředí. Velkým zdrojem škodlivin jsou právě pojiva, tvrdidla a katalyzátory, které jsou potřebné pro pojení formovací směsi. Třetí etapa slévárenství se zabývá fyzikálními procesy, které se v dnešní době nepoužívají, i když jsou nejekologičtější. V dnešní době se nejvíce používají metody Cold-box, Warm-box a Hot-box.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.